main-texture

7. Warzywa

Fanów kuchni w stylu wege przybywa z każdym rokiem, zwłaszcza, że ograniczony, roślinny wachlarz produktów wcale nie oznacza uboższego smaku. O tym, jak wiele aromatu kryje się w doskonale przygotowanych warzywach przekona was Michel Moran. Poprowadzi swoich uczniów przez kolejne etapy warzywnej przygody, od podstaw, czyli wyboru najlepszej jakości produktów, zasad ich przechowywania i odpowiedniej obróbki termicznej, aż po mistrzowskie tajniki zachowania smaku i koloru przyrządzanych jarzynowych dań.

Chef Moran podzieli się swoimi pomysłami na łączenie warzyw z innymi składnikami, a na przykładzie szpinaku, marchewki i selera przeanalizuje wybrane techniki kulinarne najlepiej sprawdzające się w warzywnej kuchni.

Czas trwania odcinka:

20 minut

E-book do odcinka:

2,5 strony

Plan lekcji nr 7
  • Warzywa najczęściej pojawiające się w polskich kuchniach
  • Na co zwracać uwagę kupując warzywa?
  • Zasady przechowywania warzyw
  • Obróbka termiczna warzyw- zasady w zależności od użytej techniki kulinarnej
  • Jak zachować kolor i smak warzyw?
  • Zasady łączenia warzyw z mięsem/ rybami/ owocami morza
  • Różne techniki kulinarne w przygotowaniu warzyw (na przykładzie blanszowania szpinaku i glazurowania marchewki oraz selera)

Przepisy w których możesz zastosować techniki z lekcji nr 7

KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Składniki:

  • ½ kalafiora lub jeden mały
  • 3 ziemniaki
  • 3 pietruszki
  • 1 mała cebula
  • ½ szklanki soku z ogórków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5l bulionu warzywnego lub wody
  • ½ szklanki soku z ogórków
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • ⅓ pęczka natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki bardzo dokładnie umyj.

Obierz ze skórki. Obierki zostaw na później.

Kalafior i pietruszkę umyj.

Pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Odetnij małe różyczki kalafiora, pokrój też na małe kawałki łodygę.

Cebulę i czosnek posiekaj. Wrzuć do garnka / na patelnię na łyżkę rozgrzanej oliwy najpierw cebulę, podsmaż ją kilka minut, następnie czosnek, po minucie dodaj warzywa.

Smaż kilka minut, a następnie zalej bulionem. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodaj sok z ogórków, szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.

Zmiksuj blenderem. Obierki z ziemniaków pokrój w cienkie paski. Smaż na mocno rozgrzanej oliwie, aż będą w kolorze złotym.

Posiekaj natkę pietruszki. Zupę wlej do talerzy, dodaj garść chipsów ze skórki ziemniaków i natkę.


SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW I ZIELONYCH SZPARAGÓW

Składniki:

  • 6 średnich młodych ziemniaków
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ pęczka koperku

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj „w mundurkach” do miękkości i ostudź. Cebulę pokrój w półtalarki.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój w ćwiartki. Koperek posiekaj. Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki, a następnie przez kilka minut smaż na oliwie.

Przygotuj sos, musztardę, oliwę, miód i sok z cytryny łącząc składniki na gładki sos.

Do miski włóż wszystkie składniki sałatki (oprócz jajek), połącz z sosem, dopraw do smaku.

Sałatkę wyłóż na talerz, dodaj jajka, oprósz świeżo mielonym pieprzem.


ZUPA KREM Z DYNI I SZALOTKI

L7-P3

Składniki:

  • 900g miąższu dyni bez skóry i pestek
  • 200g szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 100ml mleka (można użyć mleka roślinnego)
  • 50ml oliwy z oliwek
  • Gałka muszkatołowa
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Dynię, czosnek oraz szalotkę pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone warzywa.

Smaż około 5 minut uważając, by się nie zarumieniły.

Kiedy warzywa będą podsmażone, dolej mleko i gotuj do miękkości około 15 minut na bardzo małym ogniu, aby mleko nie wyparowało.

Gdy warzywa będą miękkie, zblenduj je. Jeżeli krem jest za gęsty, dolej nieco wody do uzyskania oczekiwanej gęstości.

Na koniec dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Podawaj na ciepło lub na zimno. 

main-texture

ZŁAP FARTUCHA!

I JUŻ NIGDY NIE ODDAJ