main-texture

5. Ryby

Idealnie podana ryba zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Niestety, podczas jej przygotowywania nie trudno o smakowe i estetyczne wpadki. Nie musicie się ich jednak obawiać, jeśli skorzystacie ze wskazówek Chefa Moran. Z jego pomocą zdobędziecie wiedzę o najpopularniejszych w kuchni gatunkach ryb, dowiecie się, jak je wybierać i przechowywać, a także jak w duchu zero waste wykorzystać rybie resztki.

Poznacie metody filetowania, obróbki termicznej – w zależności od wybranej techniki kulinarnej. Czeka na was również zestaw cennych informacji na temat doprawiania i komponowania dodatków na prawdziwe mistrzowskim poziomie.

Czas trwania odcinka:

29 minut

E-book do odcinka:

3 strony

Plan lekcji nr 5
  • Ryby najczęściej pojawiające się w polskich kuchniach
  • Zasady wyboru świeżej ryby oraz jej przechowywanie
  • Filetowanie ryby (na przykładzie łososia)
  • Obróbka termiczna ryb- zasady w zależności od użytej techniki kulinarnej (smażenie filetów z łososia oraz smażenie całego pstrąga)
  • Przyprawianie ryb- jakie zioła/ przyprawy najlepiej podkreślają smak ryby?
  • Dodatki do dań rybnych- z czym podawać ryby?
  • Resztki ryb- do czego można je wykorzystać w kuchni?

Przepisy w których możesz zastosować techniki z lekcji nr 5

DORADA Z GRILLA

Składniki:

  • 2 dorady średniej wielkości
  • 4 plastry cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy
  • Sól morska
  • Pieprz
  • ½ cytryny

Sos:

  • Dymka
  • 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Umyte i wypatroszone ryby osusz papierowym ręcznikiem.

Natrzyj solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Do środka włóż tymianek i po 2 plastry cytryny. Posmaruj doradę z zewnątrz oliwą.

Dodatkowo posmaruj oliwą szczypce do grillowania ryb.

Rybę ułóż w szczypcach i połóż na grillu. Grilluj po 10 minut z każdej strony (lub po 15 minut, jeżeli ryby są duże).

Posiekaj drobno cebulkę i szczypior. Dolej oliwę i wymieszaj.

Doradę podawaj z sosem i cząstkami cytryny.


ŁOSOŚ PO AZJATYCKU

Składniki:

  • Filet z łososia 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżka oleju/oliwy
  • kilka ogórków gruntowych
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • posiekane chilli, świeża kolendra, sezam – do podania

Sposób przygotowania:

Z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu, oleju, imbiru i czosnku przeciśniętego przez praskę zrób marynatę.

Pokryj nią filet z łososia i włóż do lodówki (nawet na całą noc).

Ogórki pokrój wzdłuż na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne.

Dodaj cukier i ocet, odstaw na około godzinę.

Przed podaniem posyp chili. Łososia zgrilluj, przed podaniem posyp sezamem.

Całe danie posyp świeżymi listkami kolendry.


DORADA W LIMONKOWEJ MARYNACIE

L5-P3

Składniki (dla 6 osób):

  • 900g oczyszczonych filetów dorady
  • 6 limonek
  • 6 szalotek
  • Kawałek świeżego imbiru
  • Kilka liści selera
  • Pęczek świeżej kolendry
  • 3 strączki czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Wyciśnij sok z 5 i ½ limonki, przelej sok do głębokiego naczynia.

Pokrój filety dorady w małą kostkę i włóż do limonkowego soku. Wymieszaj i zostaw na 30 minut.

Obierz szalotki.

Oczyść paprykę. Jeśli używasz suszonej papryki, namocz ją w wodzie, aby zmiękła.

Posiekaj bardzo drobno szalotki, imbir i paprykę.

Pokrój drobno seler i kolendrę.

Kostki ryby wyjmij z soku i ułóż na talerzyku, posól, wymieszaj z przyprawami i z zieleniną. Dołóż połowę odłożonej limonki i podawaj natychmiast.

main-texture

ZŁAP FARTUCHA!

I JUŻ NIGDY NIE ODDAJ