
5. Ryby
Idealnie podana ryba zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Niestety, podczas jej przygotowywania nie trudno o smakowe i estetyczne wpadki. Nie musicie się ich jednak obawiać, jeśli skorzystacie ze wskazówek Chefa Moran. Z jego pomocą zdobędziecie wiedzę o najpopularniejszych w kuchni gatunkach ryb, dowiecie się, jak je wybierać i przechowywać, a także jak w duchu zero waste wykorzystać rybie resztki.
Poznacie metody filetowania, obróbki termicznej – w zależności od wybranej techniki kulinarnej. Czeka na was również zestaw cennych informacji na temat doprawiania i komponowania dodatków na prawdziwe mistrzowskim poziomie.
Czas trwania odcinka:
29 minut
E-book do odcinka:
3 strony

Plan lekcji nr 5
- Ryby najczęściej pojawiające się w polskich kuchniach
- Zasady wyboru świeżej ryby oraz jej przechowywanie
- Filetowanie ryby (na przykładzie łososia)
- Obróbka termiczna ryb- zasady w zależności od użytej techniki kulinarnej (smażenie filetów z łososia oraz smażenie całego pstrąga)
- Przyprawianie ryb- jakie zioła/ przyprawy najlepiej podkreślają smak ryby?
- Dodatki do dań rybnych- z czym podawać ryby?
- Resztki ryb- do czego można je wykorzystać w kuchni?
Przepisy w których możesz zastosować techniki z lekcji nr 5
DORADA Z GRILLA

Składniki:
- 2 dorady średniej wielkości
- 4 plastry cytryny
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3 łyżki oliwy
- Sól morska
- Pieprz
- ½ cytryny
Sos:
- Dymka
- 3-4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Umyte i wypatroszone ryby osusz papierowym ręcznikiem.
Natrzyj solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Do środka włóż tymianek i po 2 plastry cytryny. Posmaruj doradę z zewnątrz oliwą.
Dodatkowo posmaruj oliwą szczypce do grillowania ryb.
Rybę ułóż w szczypcach i połóż na grillu. Grilluj po 10 minut z każdej strony (lub po 15 minut, jeżeli ryby są duże).
Posiekaj drobno cebulkę i szczypior. Dolej oliwę i wymieszaj.
Doradę podawaj z sosem i cząstkami cytryny.
ŁOSOŚ PO AZJATYCKU

Składniki:
- Filet z łososia
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżka oleju/oliwy
- kilka ogórków gruntowych
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki octu ryżowego
- posiekane chilli, świeża kolendra, sezam – do podania
Sposób przygotowania:
Z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu, oleju, imbiru i czosnku przeciśniętego przez praskę zrób marynatę.
Pokryj nią filet z łososia i włóż do lodówki (nawet na całą noc).
Ogórki pokrój wzdłuż na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne.
Dodaj cukier i ocet, odstaw na około godzinę.
Przed podaniem posyp chili. Łososia zgrilluj, przed podaniem posyp sezamem.
Całe danie posyp świeżymi listkami kolendry.
DORADA W LIMONKOWEJ MARYNACIE

Składniki (dla 6 osób):
- 900g oczyszczonych filetów dorady
- 6 limonek
- 6 szalotek
- Kawałek świeżego imbiru
- Kilka liści selera
- Pęczek świeżej kolendry
- 3 strączki czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Wyciśnij sok z 5 i ½ limonki, przelej sok do głębokiego naczynia.
Pokrój filety dorady w małą kostkę i włóż do limonkowego soku. Wymieszaj i zostaw na 30 minut.
Obierz szalotki.
Oczyść paprykę. Jeśli używasz suszonej papryki, namocz ją w wodzie, aby zmiękła.
Posiekaj bardzo drobno szalotki, imbir i paprykę.
Pokrój drobno seler i kolendrę.
Kostki ryby wyjmij z soku i ułóż na talerzyku, posól, wymieszaj z przyprawami i z zieleniną. Dołóż połowę odłożonej limonki i podawaj natychmiast.