main-texture

10. PLATING CZYLI SZTUKA PODAWANIA I PREZENTACJI DAŃ

O tym, że „jemy także oczami” nie trzeba przekonywać żadnego pasjonata kuchni. Profesjonaliści radzą sobie z tym wyzwaniem doskonale, wielu amatorów pragnie dorównać mistrzom w tej dziedzinie. Dzięki poradom Michela Moran ugruntujecie waszą wiedzę o podstawowych zasadach serwowania dań, a także poszerzycie umiejętności o aktualne trendy w tej dziedzinie.

Poznacie też zasady doboru naczyń, które najpełniej i najbardziej okazale wyeksponują wasze kulinarne dzieła. Przeanalizujecie klasyczny plating tradycyjnego trzyskładnikowego dania, komponując mięso, węglowodany i warzywa i sprawiając, że doskonały smak potrawy zostanie wyrażony w idealnej estetycznej formie na talerzu.

Czas trwania odcinka:

30 minut

E-book do odcinka:

2,5 strony

Plan lekcji nr 10
  • Podstawowe zasady serwowania dań
  • Aktualne trendy w serwowaniu dań
  • Dobór naczyń do serwowanych potraw
  • Plating dań wytrawnych- przekąska
  • Plating klasyczny trzech składników dania: mięso, węglowodany, warzywa (na przykładzie ryby pieczonej podanej z ryżem i warzywami)
  • Plating deseru- na przykładzie panna cotty
main-texture

ZŁAP FARTUCHA!

I JUŻ NIGDY NIE ODDAJ