
10. PLATING CZYLI SZTUKA PODAWANIA I PREZENTACJI DAŃ
O tym, że „jemy także oczami” nie trzeba przekonywać żadnego pasjonata kuchni. Profesjonaliści radzą sobie z tym wyzwaniem doskonale, wielu amatorów pragnie dorównać mistrzom w tej dziedzinie. Dzięki poradom Michela Moran ugruntujecie waszą wiedzę o podstawowych zasadach serwowania dań, a także poszerzycie umiejętności o aktualne trendy w tej dziedzinie.
Poznacie też zasady doboru naczyń, które najpełniej i najbardziej okazale wyeksponują wasze kulinarne dzieła. Przeanalizujecie klasyczny plating tradycyjnego trzyskładnikowego dania, komponując mięso, węglowodany i warzywa i sprawiając, że doskonały smak potrawy zostanie wyrażony w idealnej estetycznej formie na talerzu.
Czas trwania odcinka:
30 minut
E-book do odcinka:
2,5 strony

Plan lekcji nr 10
- Podstawowe zasady serwowania dań
- Aktualne trendy w serwowaniu dań
- Dobór naczyń do serwowanych potraw
- Plating dań wytrawnych- przekąska
- Plating klasyczny trzech składników dania: mięso, węglowodany, warzywa (na przykładzie ryby pieczonej podanej z ryżem i warzywami)
- Plating deseru- na przykładzie panna cotty