
2. Nowoczesne Techniki Kulinarne
Jeśli nie interesuje was monotonia w kuchni i lubicie kulinarne wyzwania, Mistrz Moran ma dla was zestaw jasno i konkretnie dopracowanych wskazówek i porad. Z jego pomocą poznacie techniki takie jak: emulgacja, sous-vide i sferyfikacja. Na czym polegają, jak się do nich przygotować, na co uważać i kiedy najlepiej je wykorzystać? To tylko część pytań, na które uzyskacie odpowiedzi jako studenci Chefa.
Krok po kroku odkryjecie każdą z tych nietypowych metod, poznacie zasady doboru produktów, a także możliwości łączenia technik, tak by cieszyć się własnymi umiejętnościami w kuchni, ale i zachwycać gości.
Czas trwania odcinka:
26 minut
E-book do odcinka:
2 strony

Plan lekcji nr 2
- Emulgacja, sous-vide, sferyfikacja- wprowadzenie do poszczególnych rodzajów nowoczesnych technik kulinarnych
- Sferyfikacja – zasady tworzenia, efekt wizualny, jakie rodzaje produktów można poddać tej technice (na przykładzie kawioru wegetariańskiego z marchewki)
- Sous vide- zasady, co daje stosowanie tej techniki, jakie produkty najlepiej przygotowywać w tej technice, łączenie innych technik kulinarnych z sous vide (na przykładzie piersi z kurczaka)
- Emulgacja- czym jest, cel stosowania, zasady tworzenia emulsji, dobór emulsji do produktu (na przykładzie szparagów)