main-texture

3. Jajka

Z pomocą Chefa Moran przekonacie się, że nawet najbardziej podstawowy produkt, jakim są jajka, to niewyczerpane źródło kuchennych inspiracji. Wbrew pozorom praca z nimi wymaga nie lada umiejętności i stanowi sprawdzian wiedzy każdego kucharza, zatem Mistrz Michel podzieli się swoją wiedzą na temat samego produktu i jego obróbki, jak i dań, w których jajka odgrywają główną rolę.

Dowiecie się m.in. na co zwrócić uwagę wybierając jajka, jak je prawidłowo przechowywać i na czym polega higiena pracy z nimi. Cenna wiedza przemycona specjalnie dla Was w smakowitej formie jajek w koszulkach, majonezu, bezy, a także sosów holenderskiego i berneńskiego.

Czas trwania odcinka:

54 minuty

E-book do odcinka:

4 strony

Plan lekcji nr 3
  • Jajka jako baza i sprawdzian wiedzy każdego kucharza
  • Jajka w roli głównej oraz dania bazujące na jajkach
  • Na co zwracać uwagę wybierając jajka, zasady przechowywania i higiena pracy z jajkami
  • Jajko w koszulce- zasady przyrządzania
  • Emulgacja i jajka (na przykładzie majonezu- pokazanie zasad jego przygotowania)
  • Sos holenderski i berneński
  • Beza- zasady przygotowania

Przepisy w których możesz zastosować techniki z lekcji nr 3

FONDANT CZEKOLADOWY Z ZABAJONE

L3-P1

Składniki:

Fondant czekoladowy:

  • 320g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 210g masła
  • 6 jajek
  • 200g cukru
  • 100g mąki

Zabajone:

  • 6 jajek
  • 100g cukru pudru
  • Odrobina alkoholu (np. amaretto, rum, brandy) do smaku

Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem. Po przestudzeniu przełóż je do miski lub misy robota kuchennego i ubij z jajkami dodając je pojedynczo, jedno po drugim. Dodaj cukier i ubijaj. Dodaj mąkę i ubijaj. Przełóż do kokilek i wstaw do pieca rozgrzanego do temperatury 180-190°C na 13 minut.

W międzyczasie przygotowuj zabajone- do miski lub misy robota kuchennego włóż 4 żółtka i 2 jajka. Ucieraj je z cukrem pudrem na delikatną puszystą masę- ma być prawie biała. Dodaj odrobinę alkoholu do smaku.

Fondant czekoladowy podawaj polany zabajone.


MALINOWE SEMIFREDDO

L3-P2

Składniki:

  • 250g malin
  • 250g cukru
  • 750ml płynnej śmietany
  • 6 świeżych jaj

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej: 

Do żaroodpornej miski wbij całe jajka i wsyp cukier.

W szerokim naczyniu wypełnionym do ⅓ głębokości zagotuj wodę. Następnie włóż do niej miskę żaroodporną i w kąpieli wodnej utrzyj jajka z cukrem, aż powstanie gęsty, jednolity krem. Zdejmij garnek z ognia i studź krem przez kilka minut, ubijając.

Odstaw.

Oczyść maliny, następnie rozgnieć je na purée.

Ubij śmietanę.

Do utartych jajek z cukrem dodaj śmietanę i rozgniecione owoce. Dobrze wymieszaj giętką łopatką aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy.

Formę wyłóż folią spożywczą, następnie wlej masę. Wierzch wyrównaj łopatką. Włóż formę do zamrażalnika na co najmniej całą noc (8 godzin).

Następnego dnia:

Wyjmij masę z zamrażalnika i z formy tuż przed podaniem, odwracając ją na paterę i zdejmując folię spożywczą. Podziel na mniej więcej 2 cm porcje i szybko podawaj.


WANILIOWY CRÈME BRÛLÉE

L3-P3

Składniki (dla 6 osób):

  • 1 laska wanilii
  • 750ml gęstej śmietany
  • 6 żółtek
  • 80g cukru pudru
  • Brązowy cukier

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i czubkiem noża wybierz ziarna.

Śmietanę z laską wanilii podgrzej w rondelku na wolnym ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia!

Rozrób żółtka z cukrem i ziarnami wanilii, dodaj ciepłą śmietanę.

Salaterkę włóż na 10 minut do gorącej kąpieli wodnej i cały czas mieszaj.

Kiedy krem zgęstnieje, wyjmij naczynie z kąpieli wodnej i usuń laskę wanilii.

Przelej do 6 foremek, umieść je w naczyniu żaroodpornym (poziom wody powinien sięgać do połowy jego wysokości) i wstaw do piekarnika.

Pozostaw w piekarniku przez 20 minut.

Ochłódź do temperatury pokojowej, po czym wstaw na co najmniej 5 godzin do lodówki.

Podawaj następnego dnia po przygotowaniu.

Przed podaniem posyp brązowym cukrem i włóż na 10 minut do piekarnika z uruchomionym grillem (najlepiej z termoobiegiem).

main-texture

ZŁAP FARTUCHA!

I JUŻ NIGDY NIE ODDAJ